Visszahívást kérek
Search
Generic filters
Filter by Felhasználás termék
Állattartás gépei
Biomassza kezelés gépei
Csemetekert
Dísznövény termesztés
Építőipar
Erdészet
Kommunális
Közútkezelés
Szálastakarmány termesztés gépei
Szántóföldi növénytermesztés gépei
Szőlő és gyümölcs gépei
Vízgazdálkodás
Zöldség termesztés

+36 20 999 72 31
penda@penda.hu

Magyar rovás

Egyes elméletek szerint a székely-magyar rovásírás a kőkorszaki képírás egyenes leszármazottja.  A Csendes-óceán és az Őrség között húzódó Puszta övezet a kőkorszaki magaskultúra területe, melyen ismeretes volt a képírás. Az írás neve a történelem folyamán nagy változatosságot mutatott: székely betűk (15. századi nikolsburgi ábécé) Littere Siculorum), Szkíta ábécé (Rudimenta, 1598), a régi hun nyelv elemei (szintén a Rudimentában), régi székely ábécé (Kájoni, 1673),  ősi hun betűk (Harsányi, 1678, Hickes, 1703), hun-székely ábécé (Bél, 1718), hun betűk (Hensel, 1730), hun-magyar írás (Fischer, 1889), de alapvetően mindig egy népnevet tartalmazó jelzős szerkezetként került meghatározásra. A jelzői népnevek között a hun, szkíta (szittya), székely, magyar a leggyakoribb. Megjegyzendő, hogy a székelyeket (a többi magyarhoz hasonlóan) a hunok utódainak tartották, így a „hun” szó szerepeltetése csupán a székelyek (és a többi magyar) eleire utalt. A jelzett szavak pedig a következők: írás, rovásírás, rovás és az ABC. Ez utóbbiak közül a rovás és a rovásírás a legelterjedtebb, és a rovás szó több közép-európai és balkáni nyelvben is megjelent jövevényszóként.
Ősi írásunk a rovás, az ISO/IEC 10646:2014 nemzetközi szabvány nemzeti bevezetéseként MSZ ISO/IEC 10646:2015 hivatkozási számmal közzététetett a Magyar Szabványügyi Testület hivatalos lapjának, a Szabványügyi Közlönynek 2015. július 1-i számában.
Mivel e szabvány szerinti egyetemes kódolású karakterkészlet magába foglalja az „Old Hungarian” (régi magyar) jelkészletet, mostantól ez is része a világ számítógépes rendszerében föllelhető betűkészleteknek.
Szeretnénk elérni, hogy eljöjjön az az idő, hogy alapból, bármilyen elektronikus eszközön tudjunk majd róni. Ezt úgy tudjuk valóra váltani, ha minél többen elkezdjük keresni a szoftverforgalmazóknál az ISO/IEC 10646:2014 szerinti „Old Hungarian” jelkészletet vagy használjuk az itt elérhető letöltést, aminek következtében máris róhatunk a számítógépeinken.

ITT TUDJA LETÖLTENI A MAGYAR ROVÁS KARAKTERKÉSZLETÉT, SZÁMÍTÓGÉPÉRE!

Visszahívást kérek

×
×